
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Jogurtowe ciasto z truskawkami i rabarbarem doskonały pomysł na letnie ciasto. Do tego kruszonka idealne połączenie na letnie wieczory, czy doskonały deser do kawki, jest to ciasto z idealnym połączeniem, truskawki słodkie, do tego lekko kwaśny rabarber. Składniki mamy dostępne w sezonie letnim bez problemu, więc z przygotowaniem ciasta nie powinno się mieć żadnego problemu, oczywiście musimy pamiętać że ciasta jogurtowe bywają dość kapryśnie i musimy uważać ażeby nie wyszedł nam zakalec, ale myślę że dzięki temu przepisowy nie sprawi wam to żadnego problemu. Wszystkie składniki muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej jest to bardzo ważne, bardzo dobrze nam się połączą, więc upieczenie ciasta będzie łatwe i przyjemne. Pamiętajmy ze jogurt powinien być bardzo gęsty, miskujemy tylko w początkowym etapie, na wierzch ciasta nie nakładamy przesadnie dużej ilości owoców, a truskawki powinnismy lekko opruszyć mąką ażeby nie puszczały zbyt dużo soków. Składniki do ciasta:
Ciasto jogurtowe:
– 3 duże jajka (lub 4 małe)
– 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
– 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
– 300 g jogurtu naturalnego gęstego
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
– ok. 150 g truskawek
– 2 małe łodygi rabarbaru
– kruszonka.
Przepis:
Trzy duże jajka miksujemy z cukrem tak aby powstała jasna masa jajeczna przez około 5minut. Następnie wlewamy bardzo powoli olej i miskujemy na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund. Następnie dodajemy jogurt naturalny bardzo gęsty i ponownie miksujemy przez kilka dosłownie sekund na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy nasze sypkie składniki czyli mąkę, oraz proszek do pieczenia, następnie dodajemy opcjonalnie szczyptę soli i łyżkę soku z cytryny. Ciasto mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki bądź łyżki, do momentu aż nasze składniki się połączą ze sobą. Do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy delikatnie nasze powstałe ciasto. Do środka naszego ciasta wbijamy delikatnie truskawki i rabarbar, przygotowujemy kruszonkę według swojego przepisu, i posypujemy nią nasze nałożone wcześniej owoce. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak nasze arcydzieło włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut. Ciasto gdy jest już w piekarniku wydobywa aromat, który cieszy każdego kto jest koneserem łakoci lekko kwaskowych, i ma chęć na prawdziwe ciasto letnie.
Mufinki wielkanocne
Masz ochotę na coś słodkiego, ale za razem wyjątkowego na wielkanoc, dobrym pomysłem są mufinki wielkanocne. Pomyślmy ozdobione pistacjami, startą na grubych oczkach czekoladą, do tego banany i wiele innych pyszności, ah na samą myśl cieknie ślinka, ale wracając do naszych mufinek, są może one pracochłonne, ale nie ma nic lepszego niż uśmiech naszych pociech i całej rodziny gdy podamy takie arcydzieło, a więc do dzieła potrzebne składniki to:
Ciasto:
– 3 dojrzałe banany
– 1 duże lub 2 małe jajka
– 90 g cukru
– 100 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 g mąki pszennej np. tortowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam groszki czekoladowe)
– 30 g pistacji
Dodatkowo:
– 100 ml śmietanki 30 lub 36%
– 250 g mascarpone
– 2 płaskie łyżki cukru pudru
– 1 czubata łyżka kremu pistacjowego lub 1 łyżeczka pasty pistacjowej
– kilka kostek gorzkiej czekolady
– kilkanaście jajeczek czekoladowych.
Przepis:
Samo przygotowanie składników to jakieś 10minut, pieczenie około 25 minut, więc całość powinna nam zająć nie więcej niż 35minut. Pamiętajmy, że nasze składniki muszą być przetrzymywanie w tempreturze pokojowej, a więc pierwszym etapem jest:
Nasze banany obieramy ze skórki i dusimy najlepiej za pomocą widelca, lub tłuczka do ziemniaków, następnie musi powstać gęste puree, im słodsze banany tym lepiej. Następnie jajko jeśli jest małe to dwie sztuki miksujemy z cukrem aż powstanie piękna biała masa, myślę że około 2-3 minut wystarczy, wlewamy olej rzepakowy oraz naszą masę z bananów, lekko mieszając za pomocą trzepaczki. Po czym wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, znowu lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Do tak przygotowanej masy dodajemy nasze posiekane pistacje, ale i mogą być to orzechy czy kto co tam lubi, oraz groszki czekoladowe, prawie gotowe. Do uprzednio przygotowanych foremek dodajemy masę którą przed chwilą przygotowaliśmy, wyjdzie nam ich parenaście, pieczemy od 20-25 minut temperatura to 180 stopni. Czas na krem pistacjowy:
Do miski dodajemy serek mascarpone schłodzony, zimną śmietankę, cukier puder, a także czubatą łyżeczkę pasty pistacjowej, jeśli nie mamy kremu pistacjowego bądź pasty możemy to pominąć, miksujemy aż powstanie gęsta masa i gotowe. Gdy nasze mufinki ostygną nakładamy przygotowany krem, do tego starta czekolada i pyszne mufinki gotowe, smacznego.